ÜRETEN ŞEHİR

Türkiye’de sanayileşmeyi iyi yapan şehirlerden birisidir Gaziantep… Bu üretim şehri, ürettiğinin karşılığını geçmişten bu yana yeterince alabilse ve daha fazla destek verilseydi, dünya piyasalarında, çok daha farklı yerlere gelebilirdi.

İmkansızlıklarla, zorluklarla mücadele ederek büyüdü bu şehir.

Ülkelerin kalkınma tarihlerine bakın, korumacılıkla sanayileştiklerini göreceksiniz. Almanya’dan Amerika’ya, İngiltere’den İtalya’ya gerçek budur.

Türkiye’de son 7-8 yıl içerisinde ciddi şekilde üretim ve üretkenlik kayıpları oldu. Çalkantılar yaşandı. Bu durum, büyüme hızımızı da sekteye uğrattı.

Üretimdeki geri kalmamızın başlıca sebeplerinden birisi de üreten şehirler bir kenara itilip, üretmeyen şehirlerle yola devam edilmek istenmesinden kaynaklandı...

Üreten şehirler yıllarca teşviklerden mahrum bırakıldı. “Siz zaten yapıyorsunuz” denilerek, üretmeyen şehirlere ödenekler aktarıldı.

Şimdi dünyada ekonomik krizle uğraşan ülkeler, içinde bulundukları bu durumdan daha fazla, üretim yaparak kurtulmaya çalışıyorlar.

Öyleyse hiçbir şey için geç değil. Bizim ülkemiz de de Gaziantep gibi üreten şehirleri daha fazla desteklememiz gerekmiyor mu?

İçerisinde bulunduğumuz koşulları değiştirmenin yolu var…

Üretim, üretim, üretim…

Üretirsen ayakta kalırsın,

Üretirsen büyük devlet olursun,

Üretirsen ekonomik yaptırımlara boyun eğmezsin…

Üretmezsen, ihraç etmezsen boyun bükersin. Akşam dolarla yatıp sabah Euro ile kalkarsın… Kurla dalgalanıp durursun. O köşeden bu köşeye savrulursun…

Şunun artık bilinmesi gerekiyor… Bir ülkenin olmazsa olmazı; sanayidir, üretimdir, Ar-Ge’dir… Günümüz dünyasında artık; bağımsızlık üretimden geçiyor… Ne kadar üretiyorsanız o kadar bağımsız olursunuz.

Teknoloji küresel rekabet için, istihdam işsizliği aşağı çekmek için, üretkenlik, toplumsal refahı yaratmak ve yaygınlaştırmak için şart.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hüseyin Küpeli - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.