YERLİ VE MİLLİ BİR YAZI

Sanayide, üreten ve istihdam eden her kesimde yerli ve milli deyimi, moda bir söylem oldu.

Yerli ve milli kelimeleri acaba ne anlam ifade ediyor, içini doldurabiliyor muyuz yoksa boş bir söylemden öteye gidemiyor mu, bu yönünü iyi okumamız, buna bakmamız gerek.

İçinde bulunduğumuz koşullarda, üreten insanların önünde büyük zorluklar olduğunu dikkate alırsak, bizim önce yerli üreticinin önünü açmamız gerek. Bunu yaparsak, üretim kısmı kendiliğinden gelecektir zaten…

Peki hangi engeller var, iş dünyasının önünde ya da onları rahatlatacak projeler neler olmalı? Üreten insanların, şartlar ne olursa olsun, karamsarlığa mahal vermeden tüm gücünü üretim için kullanmak gibi bir misyonu var. Bunu biliyoruz. Hükümete düşen, bu kesimin koşulsuz şartsız, daha fazla desteklenmesi olmalı.

Bakın, günümüzde işletmelerin bir başka ciddi sorunu daha var, o da finans… Finans deyince, akla doğal olarak bankalar geliyor. Şunu söyleyeyim; eğer bankalar bugün ayakta ise bunu, ülkenin üreten, istihdam eden ve ekonominin içerisinde yer alan işletmelerine borçlular, bunu kabul etsinler…

Acaba, bu bankalar, en zor günlerinde, işletmelerin yanında oluyor mu, orası kocaman bir soru işareti, maalesef!.. İş dünyası yaşadığı en zorlu süreçlerde, bankaları yanında göremedi.

Bankaların tahsili gecikmiş kredi oranları yüzde 4.2 seviyelerinde… Bu rakam onlar için bir risk teşkil etmiyor. Dolayısıyla, bankaların daha fazla risk alması ve işletmelere ciddi anlamda destek vermesi gerekiyor. Hükümet, özellikle kamu bankalarının sermayelerini güçlendirmeye yönelik adımlar atarken ve bankaların uluslararası rekabette elini güçlendirmeye çalışırken, umarım bankalar da aynı adımları, çalışan ve üreten kesim için atacaktır. Bunu yapmak mecburiyetindedir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hüseyin Küpeli - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.